Akillessmerter

Har du opplevd smerter i hælsenen ved løping eller hopping?

Da kan det være akillessenen som prøver å gi deg beskjed om at noe ikke er som det skal. Akillessenebetennelse, som er det navnet som blir mest brukt, til tross for at det sjeldent er en betennelse det er snakk om, er en irritasjon av leggsenen som fester på hælbenet. Dette er den sterkeste og tykkeste senen i kroppen, og den tåler vanligvis store belastninger.

Som de fleste overbelastningsskader skyldes akillesseneplager oftest for høy belastning, for lite restitusjon og en rask økning i treningsmengde. Typisk for den første løpemåneden etter vinteren. Da tror man ofte at man kan løpe like langt og like mye som før vinteren.

Smertene sitter seg i hælsenen, mot hælbenet, eller opp mot leggmuskulaturen. Smertene kommer oftest når du belaster foten, som ved løping. Noen ganger kan smerten avta noe under løpeturen, for å så bli forverret i etterkant av treningen. Hos de med større skade, kan også hvilesmerter forekomme.

Middelaldrende mann skade ankelsmerter etter trening løping treningsøkt i parken føler så smerte, Healthcare Concept. Løperidrettsmann som holder ankelen i smerte med løpesportskade med ødelagt ledd
Leddbetennelse, fotsmerter, kvinne som lider av vondt i føttene hjemme, fotterapikonsept, smertefullt område uthevet i rødt

Hvem har størst risiko for å skade akillessenen?

Som de fleste overbelastningsskader skyldes akillesseneplager oftest for høy belastning, for lite restitusjon og en rask økning i treningsmengde. Typisk for den første løpemåneden etter vinteren. Da tror man ofte at man kan løpe like langt og like mye som før vinteren.

Som nevnt, de overivrige løpe-mosjonistene som kommer ut etter vinterdvalen, er overrepresentert.
Alder er også en risikofaktor, fordi at senevevet oftere er svakere hos eldre, dette betyr ikke at eldre ikke kan dra på joggetur, men at det er enda viktigere å tenke på opptrening og styrke for denne gruppen.

Plattfothet gir også økt risiko da det gir en større belastning på innsiden av hælsenen. Dårlig fottøy og ikke-optimalt løpeunderlag kan også være med å øke risikoen for akillesseneplager.

Hvorfor treffe en fagperson

Det kan være flere forskjellige skader som har skjedd i akillessenen, og det er derfor vi anbefaler og ønsker at du treffer en fagperson som kan undersøke nettopp din skade, slik at du raskest mulig blir smertefri, og at du ikke skader senen ytterligere.

Der den ene akillesskaden trenger opptrening og behandling og kommer ikke til å bli bra av hvile, trenger den andre typen av skade avlastning og hvile, og blir ikke bra av belastning i første omgang. Det er også viktig å utelukke en eventuell akillesseneruptur, eller en partiell ruptur.

Hos oss på Napratech har vi god erfaring med undersøkelse, behandling og opptrening av akillesseneplager, og vi følger deg som pasient hele veien fra skade til skadefri.

3d gjengitt illustrasjon av akillessenen

Hva er prognosen?

Prognosen er bra for denne type skader. Smertemessig blir pasienten ofte bra etter noen uker ved behandling og rett opptrening. Løpemessig, kan rehabiliteringen ta noen måneder før man kan løpe uprovosert. Men som med alt annet, jo lengre du går med skaden, og jo større skade du har på senen, jo lengre tid tar det før du blir helt bra. Det er også viktig å informere om at for de som ikke tar akillessmerten sin på alvor, kan man risikere avrivning (ruptur) av senen.

Har du spørsmål om din akillessene, eller ønsker du å bestille en time?

Kontakt oss
© NapraTech AS
Utvilket av:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram