Benhinnebetennelse

Smerter på innsiden av leggen ved løping?

Dunking eller pulsering i legg og fot etter trening? Stivhet i føttene etter en treningsøkt? Da kan dette være rett
informasjon for deg! Benhinnebetennelse, på fagspråket også kalt for medialt tibialt stress syndrom (MTSS), er en av de vanligste overbelastningsskadene, spesielt ved løping, men også i de fleste andre idretter.

En beskåret visning av en kvinnelig jogger på veien som opplever leddbetennelse
Baksiden av en kvinne som løper i frodig grønn vegetasjon gjennom skogen

Den klassiske benhinnebetennelsen er smerter på innsiden av leggen/skinnbenet både under, men også i etterkant av aktivitet

Som oftest sitter denne smerten i nederste del av leggen, mot fotleddet, og etter aktivitet kan man
også kjenne dunking/pulsering i dette området. Har man en ordentlig benhinnebetennelse kan man også ha problemer med å gå pga smerten. Hvis dette er noe du kjenner deg igjen i så er det viktig at du hører på kroppens signaler og tar tak i problemet, fordi det kan videre lede til større skader i underbenet.

En benhinnebetennelse er sjeldent en betennelse, til tross for navnet. Det er derfor vi på fagspråket heller kaller det for ett stress syndrom. Som oftest er det en irritasjon på innfestningen og benhinnen på underbenet, som skaper en fortykkelse, som vi kan kjenne som små “klumper” i dette området.

Hvorfor dette skjer er variabelt

Men fellesnevneren for de fleste er at man går for hardt ut i begynnelsen “too much to soon”. Dette gjelder like mye de uerfarne som de godt erfarne. Man kan gå for hardt ut uansett hvilket nivå man er på. Ikke- optimalt skotøy, løpeunderlag og løpeteknikk kan også være med på å skape dette stress syndromet. Overpronasjon, ett begrep mange har hørt om, er ofte representert ved MTSS.

Nærbilde av såle av joggesko av ugjenkjennelig idrettsutøver som jogger på en tredemølle.

Hvilken hjelp kan du få fra oss på Napratech?

Når jeg hjelper mine pasienter med benhinneproblematikk så hjelper jeg like mye med manuell behandling som tilrettelegging av treningen. Vår erfaring er at manuell behandling i form av massasje, triggerpunktsbehandling, leddbehandling og eventuelt nåler og teiping hjelper til at pasienten fortere blir smertefri.

Like viktig er tilretteleggingen av treningen, etablere hva som skal trenes opp og hva som skal avlastes. Å styrke opp fotens og leggens muskulatur er alfa- omega for dette problemet. Vi ser også på eventuelle svakheter lengre opp, slik som lår, hofte, bekken og rygg. Kontakt oss for mer informasjon eller for å bestille time.

Kontakt oss
© NapraTech AS
Utvilket av:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram