Hva er en naprapat?

Naprapati - å finne årsak til lidelse

Hva er en naprapat? Det er et spørsmål jeg får høre ofte når jeg forteller hva jeg jobber med. Mange lurer også på hva som er forskjellen mellom en naprapat, kiropraktor, fysioterapeut, manuell terapeut og muskelterapeut, det kan jeg godt forstå, og jeg pleier å si at disse yrkene er forskjellige grener fra samme tre. Alle disse yrkesgruppene jobber med kroppen og behandler muskler og ledd, enten manuelt “hands on” eller med hjelp av utstyr som trykkbølge, laser, nåler, varmeputer etc, eller rehabilitering og opptrening.

Ordet naprapati betyr “å korrigere årsaken til lidelse”, vi jobber med andre ord for å finne ut av hva som skapte smerten, eller utløste skaden i utgangspunktet. Dette fordi at vi ønsker å ikke bare behandle skaden, men også etter beste evne forebygge at den ikke kommer tilbake.

Bilde bakfra av de uthevede leddene i en løpers fot

Ser man for eksempel på nakkesmerte, noe vi jobber mye med. Så er det ikke så vanskelig å behandle selve smerten, folk blir ofte fort bra og opplever lindring allerede fra første behandling. Utfordringen ligger ofte i hva som skapte smerten i utgangspunktet. Om det kommer fra stress, søvnmangel, dårlig ergonomi på jobb, dårlig teknikk på trening, synsplager, bivirkninger på medisiner eller andre sykdommer er noe av det vi går igjennom sammen for å skape en langvarig bedring av problematikken.

Som naprapat er manuell behandling, i de aller fleste tilfeller, alfa-omega for ett vellykket resultat. Har man aktive triggerpunkter i nakken, altså muskelknuter som stråler, gir hodepine og verk, så må disse behandles. Låsninger i nakken kan også skape både stivhet og smerte, samt øke signalene til muskulaturen slik at muskulaturen blir enda mer spent. Derfor behandler jeg alltid dette først før vi ser på de andre aspektene som er med å påvirke smerten.

De andre aspektene, snakker vi mye rundt, og jeg gir alltid ut tipsog råd, samt øvelser slik at pasienten kan være med å påvirke sin egen prognose. Når vi snakker om andre aspekter, så snakker vi ofte om en total belastning. Er det mye statisk belastning på nakken under dagen? Trenger musklene å trenes opp? Hvordan ser søvnen og søvnkvaliteten ut? Er det mye stress i hverdagen? Er det andre sykdommer, eller medisiner som kan være med å skape nakkesmerten?

Det er dette som er veldig spennende med dette yrket, mens noen trenger styrketrening, trenger andre pusteøvelser og avspenning, og noen trenger spesifikk rehabilitering pga prolaps i nakken. Her er det også viktig at pasienten følger behandlings- og rehabiliteringsplanen, da det beste resultatet kommer når jeg som terapeut gjør det jeg skal gjøre, og pasienten gjør det den skal gjøre.

Naprapati

Nåler

Naprapat, er den en sånn som nåler folk? Har jeg også hørt mye, og ja mange av oss bruker også nåler i vår behandling. Men nålebehandling er ikke en teknikk vi lærer i grunnutdannelsen vår, dette er kurser som vi kan gjøre ved siden av skolen, eller etter utdannelsen, med andre ord så bruker ikke alle naprapater nåler.

Personlig jobber jeg mye med nålebehandling (dry needling). Dette synes jeg gir utrolig bra effekt i harde muskelknuter, muskler som sitter dypt i kroppen, eller ulike seneproblemer slik som senebetennelser
og seneirritasjoner.

Vi bruker behandlingsteknikker som manipulasjon, mobilisering, massasje, trp- behandling, stretching
og rehabilitering. Det er her jeg vil si at vi naprapater har vår styrke, uansett hvilken utfordring pasienten har, kan vi tilrettelegge for å individanpasse behandlingen etter pasientens forventninger og behov. Her opplever vi at mange pasienter blir veldig fornøyde, fordi vi tar oss tid til å finne ut av:

1. hva det som gjør vondt
2. hvorfor det gjør vondt, og
3. hva jeg skal gjøre for å fikse det.

Høres dette interessant ut, ønsker du å teste ut en naprapatbehandling og se hva vi kan hjelpe deg med? Nøl ikke med å ta kontakt med oss.

Kontakt oss
© NapraTech AS
Utvilket av:
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram